Företagsvärdering – Så värderar du ett litet företag på rätt sätt

Vad är ett företag värt?

Att sätta rätt pris på ett företag är både en konst och en vetenskap och det finns otroligt mycket information på området. Oavsett om du funderar på att sälja ditt café, din restaurang eller annan lokal verksamhet är företagsvärdering ett viktigt steg. 

I denna artikel går vi kort igenom olika sätt att värdera företag – med fokus på små, lokala företag där personligt engagemang, kundbas och läge ofta spelar en större roll än ren omsättning.

Vanliga metoder för företagsvärdering

Här är tre vanliga modeller som används när man ska värdera mindre företag.

1. Multipelvärdering (& marknadsvärdering)

Detta är en av de vanligaste metoderna för att få en snabb skattning av värdet på bolaget men där precisionen kan vara låg. Utgångspunkten är tumregler för multiplar där en verksamhets värdering exempelvis värderas baserat på omsättning eller resultat.   Ofta så räknas multipeln på ett genomsnitt av föregående års omsättning eller resultat. 

Exempel: multipelvärdering på omsättning. Om multipeln är 0,5 och den genomsnittliga årsomsättningen är 5 MSEK för de senaste tre åren så värderas företaget till 2,5 MSEK. 

Viktigt att notera att denna typ av värdering är ett grovt mått och där multipeln i sig kan påverkas av en rad faktorer men ger en snabb uppskattning utan att ta hänsyn till särskilda faktorer. Ibland görs justeringar av exempelvis omsättning eller resultat om något av åren innehåller extraordinära poster av engångskaraktär. 

Multipelvärdering kan även användas som marknadsvärdering om man har information och kunskap från liknande försäljningar. Med HRF Förmedlings mångåriga statistik och erfarenhet så finns väl underbyggd kunskap kring vilka multiplar som är aktuella för olika verksamheter och hur marknadsläget ser ut. Ofta finns i våra register information om tidigare liknande försäljningar vilket kan ge en god fingervisning. 

2. Avkastningsvärdering (kapitaliserad vinst)

Vid en avkastningsvärdering så utgår man från företagets resultat (vinst) och bedömer hur mycket den vinsten är värd över tid. Även i detta fall räknar man på historiska data och uppskattar, eventuellt med hjälp av justeringar för extraordinära poster, vad ett "verkligt och hållbart" resultat är. Vid avkastningsvärdering så går man igenom resultat- och balansräkning för att normalisera den, alltså gör fiktiva justeringar för ett normalt resultat. Ett vanligt exempel är en verksamhet där ägaren aktivt jobbar i verksamheten men inte tar ut lön. I detta fall är resultatet "uppblåst" då en livskraftig verksamhet normalt sett utbetalar lön till alla anställda. 

Exempel: Om ett företag gör en årlig vinst på 500 000 kr och man räknar med en avkastningsränta på 15 %, blir värdet ungefär 3,3 miljoner kronor.

Denna typ av värdering är vanlig och passar bäst vid värdering av företag med stabil och dokumenterade vinster. 

3. Substansvärdering (tillgångar minus skulder)

Vid substansvärdering tittar man på företagets bokförda värde - alltså tillgångar minus skulder. Det är värt att notera att vid en substansvärdering uppskattas endast företagets historiska utveckling utifrån balansräkningen och har alltså ingen "framåtblickande" värdering av verksamheten. Exempelvis kan de lokala framtida marknadsförutsättningarna vara på väg att ändras så som att gatan utanför restaurangen eller caféet stängs av under ett antal år eller att en sådan avstängning precis är på väg att upphöra. Detta påverkar naturligtvis verksamhetens förutsättningar framåt men är alltså inget som värderas i en substansvärdering.

Exempel: En restaurang har inredning, köksutrustning och varulager till ett värde av 600 000 kr, och skulder på 100 000 kr. Substansvärdet blir då 500 000 kr.

Andra faktorer som påverkar värdet

När det gäller värdering av en verksamhet så är den grundläggande utgångspunken i slutänden utsikten kring den ekonomiska utvecklingen. Med utsikt innebär att även ett bolag med negativa resultat kan ha ett relevant värde för rätt tagare eller ägare som kan hitta rätt setup framåt. Däremot finns en rad andra faktorer som påverkar värdet, här är några exempel:

  • Läge vs låg hyra: En välbelägen lokal i centralt A-läge med låg hyra kan öka värdet av verksamheten obeaktat tidigare utveckling om rätt köpare står för dörren. 
  • Personberoende: en verksamhet som har ett högt specifikt personberoende av exempelvis ägaren har negativ inverkan på värderingen då verksamheten är avhängig just denna person. Kan exempelvis kundrelationer formaliseras avtalsmässigt istället för att vara helt avhängig ägarens relation med kund så är detta positivt för företagsvärdet. 
  • Varumärke & rykte: Ett starkt varumärke med goda omdömen på Google eller Tripadvisor kan höja priset.
  • Skalbarhet: Om förutsättningar för att skala verksamheten finns så kan detta inverka positivt på värdet av bolaget för rätt köpare.

Förbered ditt företags värde

Går du i funderingar att sälja din verksamhet men inte bestämt dig så kan det vara bra att förbereda ditt företag för värdering och optimera utfallet. Finns det insatser som du kan göra redan idag som skulle vara värdefullt för en framtida köpare? Vanliga exempel är att ha avtal och handlingar i ordning, identifiera potential och risker samt gå igenom och notera vad som påverkat eller påverkar verksamhetens utveckling.

Checklista inför en värdering

  • Bokslut och resultatrapporter för de senaste 3 åren
  • Lista över tillgångar och skulder
  • Information om personal, hyresavtal och avtal med leverantörer
  • Statistik från kassa- eller bokningssystem
  • Eventuella framtida investeringar eller risker

När bör man anlita en företagsmäklare?

Att värdera ett företag korrekt kräver erfarenhet. En professionell företagsmäklare, som HRF Förmedling, tar hänsyn till både siffror och mjuka värden – och hjälper dig undvika vanliga misstag som att sätta ett orealistiskt pris eller missa viktig dokumentation.

HRF Förmedling har lång erfarenhet av att förmedla och värdera små företag inom hotell- och restaurangbranschen. Kontakta oss för en kostnadsfri första rådgivning – vi hjälper dig hitta rätt värde för just din verksamhet.