Köpa företag – så lyckas du med företagsförvärv

Att köpa ett företag kan vara en genväg till entreprenörskap, expansion eller en ny karriärväg. Det är ett stort steg som kräver både eftertanke och noggrannhet. Här går vi igenom vad du som köpare bör tänka på för att göra en trygg och lönsam affär.

Identifiera rätt företag att köpa

Syfte och mål: Fundera över varför du vill köpa ett företag. Är det för att växa, byta bransch eller investera? Ett tydligt syfte gör det lättare att sålla bland alternativen.

Bransch och storlek: Definiera vilken typ av företag du är intresserad av – t.ex. restaurang, café, hotell eller annan verksamhet. 

Plats: Lokalisering spelar stor roll – placeringen av verksamheten kan vara svårflyttad som exempelvis ett hotell eller en restaurang. Fundera på om du är beredd att göra en flytt för rätt objekt och bransch eller om var i landet objektet finns är avgörande. 

Objektets status: Söker du ett stabilt företag som levererar stabila resultat eller är du ute efter ett turn-around projekt där du med din kompetens kan göra skillnad och vända om? Det är viktigt att också förstå att ett objekts status också har inverkan på den prisbild säljaren har förväntningar om.

Fråga, fråga, fråga...

Oavsett om du är en erfaren köpare med som gjort flera företagsköp tidigare eller om detta är din första så se till att våga fråga. 

Om du hittat det objektet du är intresserad av så är det viktigt att tidigt bilda sig en uppfattning om detta är rätt affär för dig innan en eventuell förhandling om förvärv sker. 

Oavsett situation så ska du alltid ta kontakt med en mäklare för att få svar och guidning. Det kan till och med vara så att den typen av objekt du söker ligger ute till försäljning diskret varför en god mäklarkontakt kan leda till nya möjligheter.

3F - Finansiering, Förhandling & Företagsanalys

Finansiering

I processen till ett avslut kommer frågan om pris och betalning komma upp och ju bättre förberedd du är i denna process desto bättre. Det är väldigt vanligt att man som köpare exempelvis glömmer kapitalbehov för kostnader efter förvärvet som refinansiering för eventuella nyinvesteringar i verksamheten.

Oavsett vilket behov du ser och hur din tilltänkta finansiering ser ut, vare sig om det är med egna medel eller lån, så är detta en fråga som tidigt kan ställas av mäklaren för att kunna anpassa tiden och processen framåt. 

Det kan även vara värt att lyfta frågor om möjlig finansiering via revers, tilläggsköpeskillingar baserad på framtida utfall eller liknande. Står du exempelvis inför köp av en restaurang så kan i vissa fall finansiering via bryggeriet vara aktuell.

Förhandling

Både som köpare och säljare så behöver man förbereda sig på att motparten kan ha önskemål eller krav för att affären ska gå i lås. Många gånger stannar tankegångarna för både köpare och säljare vid själva priset men en förhandling sker ofta om många andra faktorer så som tid för övertagande, kommunikation till eventuell personal, möjlighet att som säljare att vara kvar en tid efter förvärvet m.m. Som köpare är det bra att notera vilka delar som är viktiga för att få till ett avslut och kommunicera detta med mäklaren för att tidigt hitta lösningar som passar båda parter. 

Vi på HRF Förmedling har genom åren varit med om situationer där där exempelvis säljarna varit mer intresserade av ett tidigt avträde från verksamheten än ett högre pris eller liknande. 

Företagsanalys (Due Diligence)

En Due Diligence görs ofta i någon omfattning, där du som köpare granskar olika delar av verksamheten inför övertagandet. Tumregeln är att ju större affär och mer komplicerad verksamhet, desto mer omfattande genomlysning av förvärvsobjektet. 

Ekonomi: Det är vanligt att själv eller via sin revisor granska ekonomin och förstå hur balans- och resultaträkningen är uppbyggd och kontrollera saker som hur intäkterna är sammansatta, vilka de mest framträdande kostnadposterna är och hur stabil lönsamheten är. Det kan även vara viktigt om det finns speciella trender eller säsongsvariationer som exempelvis kan vara av betydelse för tillträdesdatum. Vanliga exempel är årstidsknutna verksamheter som sommarcaféer eller vinterbetonade hotell. Se även till att titta på kassaflöde, skulder och framtida intäktsprognoser.

Kundbas och rykte: Ett företag med stabil kundbas och gott rykte på marknaden är ofta en tryggare investering. En del av en analys kan handla om få kontakt med stakeholders runt företaget du funderar på att köpa, som en referenstagning, för att förstå hur starkt varumärke verksamheten har.

Avtal och tillstånd: Kontrollera hyresavtal, leverantörsavtal, personalavtal och eventuella tillstånd som krävs för att bedriva verksamheten.

När affären är i hamn börjar det riktiga arbetet

Förbered dig på övertagandet: Oavsett om du har tidigare erfarenhet av att köpa verksamheter eller om detta är nytt för dig så är det bra att börja planera övertagandet i tid. Oftast finns överenskommelse med tidigare ägare om en gradvis dennes gradvisa utfasning och din infasning. 

I och med övertagandet så kan frågor om ett nytt ledarskap för eventuell personal komma upp där det är viktigt att tidigt skapa förtroende för den fortsatta resan. Men även andra delar kan vara viktiga att förbereda redan innan, så som marknadsföring och säljaktiviteter eller annan utveckling för att få en bra start.

Vi hjälper dig hitta rätt företag att köpa och att köpa det rätt

HRF Förmedling har förmedlat företag i över 35 år och har ett stort nätverk av säljare och köpare. Vårt register uppdateras löpande med attraktiva objekt inom hotell, restaurang och övrig företagsverksamhet.

Är du intresserad av att köpa företag? Ta kontakt med oss så hjälper vi dig hitta rätt objekt – och guidar dig hela vägen till en trygg affär.